Mittanalys av pedagogisk dokumentation.

Mittanalys. 

Innan denna kursen startade Pedagogisk Dokumentation med IT stöd, höll mina kolleger och jag på att göra en handlingsplan, ett styrdokument. Där skulle vi presentera hur vi skulle arbeta med ped.dok.  Men i detta läge visste vi inte så mycket om detta. Vi hade fått läsa korta avsnitt från olika böcker bla. Pedagogisk dokumention i förskolan av Ann-Charlott Lindgren och Lyssnandets pedagogik av Ann Åberg. När jag senare hade läst våra böcker med Taguchi och Wedner-Godee' så hade min förståelse blivit mycket djupare och mitt synsätt om att dokumentera hade blivit mera positivt. Med hjälp utav mina nya kunskaper och reflektioner om hur vi kunde använda detta som ett verktyg i vår verksamhet, kunde jag bidra med att vi fick en bättre förståelse kring hur vi skulle gå till väga och vad vi tyckte var viktigt att dokumentera och analysera. 
I kursen fick vi ställa oss dessa frågor  Vad?, Hur?, och Varför?. Detta var en viktig del i denna process ,  att vi själva fick göra en insikt och reflektion över hur våra tankar och erfarenheter var och att vi fick knyta ihop detta med den litteratur som vi tog del av. Här kunde jag alltså utgå från författarnas texter och återkoppla detta till min yrkesroll. 
Nu när jag  resonera kring mitt eget lärande och då utifrån vad jag har lärt mig här, är bla. att om vi pedagoger försöker att utgår från dokumentationen av barnens egna arbete så erbjuder vi makt till att barnen själva kan påverka över sitt egna lärande och utveckling. Jag tycker att detta är verkligen en anledning  till VARFÖR dokumentation. Syftet med pedagogisk dokumentation är ju bla. att försöka få mera kunskap om hur barnet gör för att kunna utforska och världen och sig själv. Dokumentationen handlar ju bla. om att synliggöra denna  process som pågår när barnen lär sig. 
Mina andra reflektioner är om vi använder detta som ett verktyg i vår pedagogiska verksamhet där vi tillsammans analyserar och utvärdera olika dokumentationer, då kan vi se över vad  vi behöver för att kunna skapa förutsättningar och möjligheter i vår verksamhet. Detta kan bidra till att vi kan både förändra och förbättra tex. vårt arbetssätt, vårt förhållningssätt till att vara lärande ledare och även kunna se över vår och barnets lärmiljö i förskolan.  Med pedagogisk dokumentation  menas att jag tillsammans med tex. kollegor, barn eller föräldrar att vi tillsammans gör en analys och utvärdering av det vi har dokumenterat. Så här långt i kursen tycker jag att jag har fått en större inblick i hur jag vill och hur jag kan arbeta med hjälp utav olika IT-produkter som tex. Ipad. Ipad er ett fantastiskt verktyg som jag kan använda när jag ska dokumentera olika aktiviteter. Tex. Jag filmar barnen när de ska göra ett experiment i vårt Tema-arbete. Därefter kan vi (jag och barnen) reflektera och analysera över experimentet. Och senare kan jag tillsammans med mina kolleger utvärdera detta och på så sett ser vi tex. hur vi ska arbeta vidare efter barnens behov och intresse.