Pedagogisk dokumentation- vad,hur och varför?

Pedagogisk dokumentation. Vad ,hur och varför?

EGEN REFLEKTION!

När jag läser boken "Att fånga barns lärande"  så säger författaren Wehner-Gode'e i början av boken i kapitlet "Lusten att söka kunskap" att de pedagogerna i Reggio Emilia att deras dokumentation beskrev både vad barnen sa och hur de gjorde när de höll på med olika projekt. Och med detta fick de en insikt om vad barnen behövde för möjligheter att leka och vilka material de behövde i sitt skapande. 
Författaren säger också att i vår svenska förskola så är vår dokumentationen mera om hur barn var socialt, motoriskt, kognitivt och emotionellt. 
Detta som hon beskriver känner jag igen från min egen arbetsplats.Vi dokumenterade också på detta sett. (Nu har vi ett annat tänk ,start vt-11,se nedan.) Vi hade Jean Piagets tankar och teorier när vi gjorde vår dokumentation i portfolieform . Vi hade huvud-rubriker  så som bla. socialutveckling, motoriskutveckling där vi tog bilder på barnen och visade vad de "var" i sin utveckling. Men dokumentationen gjordes bara någon gång per termin och speciellt inför de utvecklingsamtalen IUP.Den dokumentationen var bilder som man sattes in i en portfoliepärm. Ibland tog man bara en bild bara för att det skulle finnas någon i portfoliepärmen. 
Förra våren började vi diskutera. Vad ville vi med barnens portfoliepärm? Slutsatsen blev att vi ville tänka nytt. "Min  förskolebok"blev till.  Där utgår vi ifrån barnens intressen och behov och vad vi behöver göra för att stimulera dem att gå vidare i sitt upptäckande och lärande. Nu har vi gått ifrån Piagets tankar och landar mera på vad Lev Vygotsky teorier och tankar säger.Tillsammans med barnens föräldrarna skapa vi utmaningar och vi stimulera dom att gå vidare i sina lärandeprocesser.

VARFÖR  DOKUMENTATION?

Jag ska berätta lite hur det ser ut på min arbetsplats.
Hösten -11 bestämde vi att vi skulle satsa på 6 fokusområden. Ett av dessa var Pedagogisk Dokumentation. Vi tittade på vad den nya läroplanen sa. Därefter fick varje utökat-arbetslag göra en "skattning" vad de tror sig ligga på en skala. Vi fick göra en handlings plan om hur vi skulle använda oss av pedagogisk dokumentation.  Vi fick svara på frågorna ex. Vad ska vi börja med?Hur? Vad kommer er pedagogiska dokumentationen att ge er ? 
Tillsammans i arbetslaget  så såg vi att att det var ett bra verktyg för att utveckla vår verksamhet och ha som underlag för föräldra-samtal. Vi såg också att denna dokumentationen kunde skapa  reflektioner kring ett förhållningssätt och se de olika lärprocesserna. Som vi sedan kunde använda för att fatta nya beslut, om barns och vuxnas lärande i ett socialt samspel. Vi diskuterade också att det var viktigt att avsätta tid till reflektion kring allt som vi gör med barnen och det dem upplever. Våra egna tankar och reflektioner sa också att det var viktigt att barnen också ska få reflektera med andra barn för att förstå skillnader och likheter i hur man tänker och  gör.

Lenz Taguchi säger( ifrån sin bok Varför pedagogisk dokumentation?)att genom den vuxne alltid utgår från dokumentationen av barnens arbete och tankar för att föra tex. temat framåt, ges barn makt över sitt eget lärande. Jag tycker att detta är verkligen en anledning  till VARFÖR dokumentation. Syftet med pedagogisk dokumentation är ju bla. att försöka få mera kunskap om hur barnet gör för att kunna utforska och världen och sig själv. Dokumentationen handlar ju om att synliggöra denna  process som pågår när barnet lär sig. Detta skriver både Taguchi och Wehner-Gode'e i sina böcker.Jag känner att detta arbetssättet kan
ge så mycket.Här skapas det  tillit,samspel och kommunikationen emellan pedagogen och barnet.Vi lyssnar på barnets reflektioner och ställer medforskande frågor och barnet känner sig uppmärksammad och tagen på allvar och vågar dela med sig utav sina tankar och reflektioner.Vid denna kommunikation öppnar vi upp barnets nyfikenhet och att vilja söka sig mera kunskap. Tillsammans ser vi och kan ta tillvara barnets kompentenser och därmed skapa nya utmaningar.

Vad säger den nya läroplanen?

När den nya läroplanen kom så gjorde jag och  mina kolleger en jämförelse med den gamla läroplanen. Där upptäckte vi att utvärdering och dokumentation hade fått en större roll. Där står bla. att förskolans verksamhet ska kontinuerligt och systematiskt  dokumenteras . Där uppges flera riktlinjer som beskriver att dokumentationen ska följas upp och analyseras. 
 Läroplanens nya riktlinjer anser : att resultat av dokumentation, uppföljning och utvärderingar av systematiska kvalitetsarbetet ska utveckla  förskolan och därmed barns möjligheter till utveckling och lärande.  
Den säger också :Att arbetslaget ska dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla - barns delaktighet och inflytande i dokumentation och utvärderingar, vad och hur barn har möjlighet att påverka och hur deras perspektiv,
utforskande ,frågor och idéer tas till vara. -Dessa mål och riktlinjer från Läroplanen för förskolan Lpfö 98 reviderad 2010.  
Min egna reflektion efter att har läst läroplanens nya riktlinjer är att dokumentation kommer att vara  en viktig del i vårt arbete i förskolan. En del i processen är att analysera och  utvärdera vår verksamhet såsom både vårt pedagogiska arbetssätt och våra lärmiljöer.  En annan tanke är att detta bör göras ofta för att kunna förbättra och höja kvalitén i förskolan. Läroplanen  lägger också stor vikt på att barnens tankar och resonemang ska dokumenteras och sedan utvärderas. Att arbeta med pedagogisk dokumentation i våra förskolor och har detta som ett aktivt hjälpmedel kommer vi att kunna både se och fånga upp barns utveckling och lärande. 

HUR?

Förr gjorde vi en utvärdering i slutet av varje termin. Nu jobbar vi helt annorlunda vi skriver ned olika insatser som vi ska göra på våra 6-fokusområden efter ca. par veckor så utvärdera vi och dokumentera vad som har skett med våra insatser och gör insats två. Och i med detta håller vi vårt styr-dokument levande hela tiden. Vi har fått en "översikt"vad barnen gör och har gjort.Med dokumentationens hjälp har vi också fått en inblick över barnens egna reflektioner. Nu ser vi om vi behöver förändra något ,tex. barnens lärmiljöer,nytt skapande material och se också när det behövs nya utmaningar.

Hur ska vi då dokumentera?Genom att observera ,göra intervjuer,ta bilder,filmar och skriver ned barnens egna resonemang och sina egna reflektioner.

VAD? 

Ja vad är det vi ska dokumentera? Som författaren Lenz Taguchi säger från sin bok så ska detta vara ett verktyg där vi kan få möjligheten att dokumentera vad barnen gör och tänker. Vad är det då för något som barnen gör??Svar de "GÖR"hela tiden. Därför tror jag att det är viktigt att diskutera i sitt arbetslag Vad som ska dokumenteras. Fria leken, rutiner, tema-arbete och andra aktiviteter m.m. Nu när jag har läst de här böckerna och fått reflektera över vad pedagogisk dokumentation kan ge ,så har det givit mig positiva lärdomar och ett intresse för att se  möjligheter att kunna förändra mitt arbetssätt,såsom lärande ledare,barnsyn och förhållningssätt och givetvis vår och barnets lärmiljö.

Slutord:  Pedagogisk dokumentation blir först pedagogisk när jag som pedagog har reflekterat och analyserat den, och jag har fått en medveten upptäckt vad som bör göras för att vägleda mig och barnen i sina-och mina egna lärprocesser. 
Att fånga lärandet gör vi  kanske när vi som pedagoger lärt oss att lyssna,att uppmärksamma  skeenden i lärprocessen och ta oss då tid till att,ta till vara barnets och våra egna refektioner.Först då inser vi att det är processen som är viktig .Och glöm inte  Vea Vecchis ord: att det är processen som är viktig och inte resultatet.(Hon arbetar i en Reggio Emilie förskola .)Med dessa ord från Wehner-Gode'es  bok så avslutar jag eller så börja jag "mitt nya tänk".

Referenslitteratur.

Hillevi Lenz Taguchi  1997.Varför pedagogisk dokumentation? Den handlar om barnsyn, kunskapssyn och ett förändrat förhållningssätt till förskolans arbete.  HLS Förlag

Christina Wehner-Godée 2010.Att fånga lärandet.Den handlar om pedagogisk dokumentation med hjälp av olika medier. Liber AB 

Skolverkets läroplan för förskolan . Reviderad 2010.